Kampen mot forsikringsselskapet

I 2001 skjedde det verst tenkelige for familien i Nord-Odal. 50 år gamle Svein Letterud tok sitt eget liv og etterlot seg en samboer og to barn. Datteren Ann-Kristin Letterud overtok foreldreansvaret for lillebroren sin og uken etter dødsfallet ringte farens gamle arbeidsgiver og opplyste om at Svein Letterud hadde vært omfattet av en gruppelivsforsikring gjennom jobben.

- Denne innebar at broren min hadde rett på 770.000 kroner fordi han var barn under 18 år, forteller Ann-Kristin.

Avslag på grunn av selvmord 
Hun meldte dødsfallet til Norwegian Claim Adjusters (NCA) som var skadebehandler for forsikringsselskapet i England. Men i april 2002 kom det nedslående svaret fra NCA.

- Vi fikk avslag fordi pappa hadde tatt sitt eget liv og ikke hatt forsikringen i ett år, forteller Ann Kristin.

Etter flere telefonsamtaler til NCA og etter å ha fått oversendt dokumentasjon fra selskapet aksepterte Ann-Kristin avgjørelsen.

- Helt hårreisende 
Men da Ann-Kristin fjor tegner en egen livsforsikring leser hun gjennom vilkårene og stusser over avgjørelsen fra 2002. Hun sender inn en klage til NCA som på ny blankt blir avslått. Denne gangen kontakter hun imidlertid advokat og han mener at avslaget er feil.

- Det er helt hårreisende, den typen selvmordsunntak kan ikke brukes på den typen forsikring, så det er åpenbart uriktig, sier advokat Jan Arhaug.

Grove feil 
Nå starter en lang kamp mot NCA der skadebehandler gang på gang må innrømme feilaktige avgjørelser. Forbrukerrådets Jon-Andreas Lange er ikke imponert over saksbehandlingen.

- Nei, her er det i alle fall gjort et par grove feil. Og det som er ekstra alvorlig er jo at dette ville ikke forbrukeren oppdaget selv dersom de ikke hadde en dyktig advokat som så det.

Innrømmelser 
Til slutt erkjenner NCA at forsikringsselskapet må utbetale forsikringssummen, men nå viser det seg at det ikke er sønnen til avdøde som skal ha pengene likevel. Det er det nemlig Anita Moum som har krav på, hun var samboer med Letterud da han døde. Moum har aldri hørt noe fra forsikringsselskapet og ble overrasket da Ann-Kristins advokat ringte henne like før jul.

Til tross for at Moum har krav på pengene ønsker hun å dele summen, som nå har steget til over en million kroner, med Letteruds barn. I januar inngår de en avtale om fordeling og NCA lover en snarlig utbetaling. Men nå er det forsikringsselskapet i England som setter på bremsene.

- Ja, nå har de erkjent å betale ut, men de får det ikke til, sier advokat Arhaug. Arhaug ser ikke noen annen løsning enn å måtte gå til tvangsinndrivelse av summen.

Tung prosess 
For de etterlatte har dette vært en lang og tung prosess.

- Vi ønsker bare å bli ferdige med dette her, for da kan vi begynne å se fremover og legge alle de vonde tingene bak oss, forteller en oppgitt Ann-Kristin til oss.

Vil ikke intervjues 
Verken Sterling eller NCA vil la seg intervjue av TV 2 hjelper deg. NCA avslår fordi de mener at det er etisk problematisk å kommentere detaljene i saken, til tross for at alle de involverte har fritatt dem fra taushetsplikten.

I en e-post til oss sier NCA likevel at de står inne for den opprinnelige saksbehandlingen i 2001, selv om de også innrømmer å ha gjort enkelte saksbehandlingsfeil. De påpeker at kravet opprinnelig ble fremstilt av en kravstiller som ikke var berettiget erstatningen. Videre påpeker de at de gjentatte ganger har bedt om utbetaling fra Sterling Insurance.

Sterling har sendt oss et skriv hvor de sier de at de ikke ble gjort oppmerksomme på kravet før i november 2007 og at de har vært nødt til å bruke tid på å finne ut om det faktisk er de som skal utbetale kravet. Sterling overtok nemlig forsikringsansvaret fra et annet selskap i 2006 og det var dette selskapet som satt med risikoen den gangen i 2001.

Millionutbetaling seks år for seint 
Men selv om ingen stiller til intervju har både Sterling og NCA kastet seg rundt etter at vi kontaktet dem. En million og sekstifire tusen kroner er nå overført til familien.

- Det er bra at vi endelig har fått en løsning på saken, men det har tatt altfor lang tid, sier Ann-Kristin til oss. Hun er glad for at de endelig kan legge denne saken bak seg og begynne å se fremover.

Hele reportasjen kan du se på TV 2 Sumo.

Les artikkelen her

Nyheter
Slåss for sin skade Nils Kristian Hedemark (37) er en av flere som har skadet seg på jobb for F... 27.04.2009 Les Mer Seier for veteraner Mens hun tjenestegjorde som sersjant i Afganistan, åpdro Nina Bjørnevik (42... 07.01.2009 Les Mer Ber fylkesmannen stanse støyen Advokat Jan Arhaug klager kommunen inn for fylkesmannen. Han mener støyen f... 20.08.2008 Les Mer

Publisert med Visto CMS